TOS in het PO – Workshop Zinsbouw in kleuren (Kleurengrammatica) (Amsterdam) 23-24

TOS in het PO – Workshop Zinsbouw in kleuren (Kleurengrammatica) (Amsterdam) 23-24

“Sofie maakt nog steeds van die kromme zinnen, hoewel ik haar altijd wel verbeter” “Als Mehmet iets vertelt, laat hij nog steeds woorden weg, waardoor ik zijn zinnen niet goed begrijp” “Jan blijft in van die korte zinnetjes praten, hoewel hij daar eigenlijk te oud voor is”

In deze workshop maak je kennis met de kleurengrammatica. Een specifieke aanpak voor zowel  jonge als oudere kinderen met een TOS om spelenderwijs te reflecteren op taal en het bouwen van zinnen met behulp van een goede, visuele ondersteuning

Deze workshop kent een variant voor de onder- en middenbouw en voor de bovenbouw.

Voor kinderen met een taalstoornis is de verwerving van de zinsbouw en grammaticale regels een van de moeilijkste aspecten in de taalontwikkeling. Om de taalstructuur goed te leren beheersen, is er langdurige en expliciete training nodig.

Zowel voor jonge als oudere kinderen met een TOS biedt het spelenderwijs reflecteren op taal en het bouwen van zinnen met een kleurengrammatica een goede, visuele ondersteuning. Deze aanpak is ook zeer geschikt voor kinderen die Nederlands als tweede taal verwerven.

Doel 

Na afloop van deze workshop heeft u:
  • kennis van de problemen in de grammaticale ontwikkeling bij kinderen met een TOS; 
  • inzicht in en oefeningen voor een effectieve aanpak: 
   • visualiseren van woordaccenten en zinsmelodie
   • gebruik van de kleurengrammatica met diverse visuele middelen
   • inzet van de methodieken:  Woorden in Prenten (specifiek onder-middenbouw), Zien is Snappen en De Bovenkamer (specifiek bovenbouw)
  • ideeën hoe u deze grammaticale aanpak ook kunt inzetten  bij meertalige kinderen.

Voor wie

Leerkrachten, onderwijsassistenten, ib-ers en rt-ers binnen het (speciaal) basisonderwijs.

Datum

 • 18 oktober 2023 (OB/MB)
 • 29 november 2023 (BB)

Hoe meldt u zich aan?

Wilt u deze cursus of een deel ervan bijwonen, dan kunt u zich digitaal inschrijven via onderstaande link. Voor iedere persoon moet een apart inschrijfformulier ingevuld worden. Heeft u nog vragen dan kunt u contact opnemen met: cursuscentrum.amsterdam@viertaal.nl