TOS, de onzichtbare handicap – voorlichting voor professionals primair onderwijs in Schagen, Alkmaar of Hoorn

TOS, de onzichtbare handicap – voorlichting voor professionals primair onderwijs in Schagen, Alkmaar of Hoorn

“De opdrachten kwamen voor mij veel te snel achter elkaar en een aantal woorden begreep ik helemaal niet; zeer frustrerend!” “Het valt niet mee om het begrip ‘democratie’ uit te leggen, als je een aantal relevante woorden zogenaamd niet kent.” “Eigenlijk begreep ik maar half waar het gesprek over ging, dus ik praatte maar zo’n beetje mee en sloeg de plank soms flink mis...”

Bij jullie op school zijn één of meer leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) die ondersteuning krijgen vanuit VierTaal. Jullie hebben daardoor te maken met de Ambulante Dienst van VierTaal en een van onze ambulant begeleiders. Ben jij iemand die direct te maken heeft met een leerling met TOS? Zou je meer willen weten over de problematiek van deze leerlingen?

Doel:

Door deze informatieve cursus krijg je als leerkracht/docent of begeleider zicht op wat TOS is en voor een leerling betekent en hoe je ermee om kunt gaan. Aan de hand van een aantal praktische opdrachten ervaar je zelf hoe het is om een TOS te hebben en kun je je beter verplaatsen in TOS-leerlingen. Ook word je je meer bewust van je eigen handelen als leerkracht/docent of begeleider. Tenslotte krijg je zicht op de noodzaak van visualiseren voor leerlingen met taalproblemen en we geven veel praktische tips.

Na afloop van deze module heeft u zicht op:

  • Door het uitvoeren van diverse opdrachten ervaar je zelf hoe het is om een TOS te hebben. Al doende leer je wat mensen met een TOS ervaren in allerlei dagelijkse situaties.
  • Door het ervaren word je je meer bewust van je eigen handelen; je vergaart kennis en krijgt handvatten om kinderen met een TOS te ondersteunen in hun dagelijks functioneren thuis, op school en tijdens vrije tijd.

Voor wie

Deze cursus bestaat uit twee middagen en is bedoeld voor leerkrachten en begeleiders in het primair onderwijs. We geven deze cursus in alle drie de regio’s waar wij werkzaam zijn:

Waar Tijd
Schagen, VierTaal College, Hoep 28 1741 MC  12 en 17 oktober 2023 15.30-17.30
Alkmaar, n.n.b. 9 en 16 oktober 2023, 15.30-17.30 
Hoorn, n.n.b. 11 en 16 oktober 2023, 15.30-17.30 

Kosten

Er zijn geen kosten aan verbonden als u een leerling met een TOS in de klas of begeleiding heeft en ondersteuning krijgt vanuit onze ambulante dienst.
Het is op ook mogelijk om deze cursus op een locatie of in-company te geven.  Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden!

Hoe meldt u zich aan?

Aanmelden voor een van deze cursussen kan tot uiterlijk 1 week van te voren via deze link (u kunt hier zelf nog kiezen voor een locatie). Heeft u nog vragen, dan kunt u altijd terecht bij de ambulant begeleider.