Gelijke kansen door Maartje - logopedist en leesspecialist

Kinderen en ouders een stapje verder brengen

Op de fiets door het Vondelpark en Rembrandtpark. Zo begint de werkdag van Maartje, logopedist en leesspecialist op de Alexander Roozendaalschool in Amsterdam. Op school begint na een korte briefing het echte werk: aan de slag met de kinderen. “Dat is de kern van mijn werk”, zegt Maartje. “Kinderen een stapje verder brengen, daar doe ik het voor.”

Maartje werkt al jaren in het speciaal onderwijs – eerst in cluster 4, later in cluster 2. Sinds 2014 doet ze dat met heel veel plezier op de Alexander Rozendaalschool van VierTaal. Ze heeft veel kennis van en ervaring met taalontwikkelingsstoornissen. “Als logopedist help je mensen met communicatie, taal en taalinhoud”, zegt Maartje. “Maar je kunt alleen verder komen in inhoud en communicatie als je goed kunt lezen. Daarom hangen logopedist en leesspecialist nauw met elkaar samen. Bij VierTaal kan ik die functies mooi combineren.”

Werken bij VierTaal

Meer weten over werken bij VierTaal en de actuele vacatures?

Bekijk het interview met Maartje

Iedereen heeft iets anders nodig om een stapje verder te komen, weet Maartje. “Gelijke kansen creëren kan dus alleen maar door verschil te maken. Dat is niet voor niets de missie van VierTaal.``

Video interview

Dagelijks bijleren

Alles draait bij VierTaal om onderwijs. “We zijn een kleine organisatie met korte lijntjes. Samen werken we elke dag heel hard aan nog beter onderwijs. Er is veel tijd en geld voor ontwikkeling, dat vind ik heel tof. Zo kreeg ik zelf de ruimte om het bouwtutorlezen in te voeren: een online tool die kinderen ondersteunt in het leren lezen. Logopedie heeft meerdere poten, maar zeker als het gaat om taalontwikkeling gebeurt er heel veel. Bij VierTaal zit je dan goed. Hier kun je al je kennis en ervaring toepassen én leer je dagelijks bij. Je hebt collega’s die ook veel weten of willen weten van taal. Bovendien is er een wisselwerking tussen de verschillende scholen van VierTaal. Via intercollegiaal overleg, maar ook dankzij het ‘kennisplein’ en de jaarlijkse VierDag. Gewoon leuke momenten met collega’s zijn er natuurlijk ook. Bijvoorbeeld de jaarlijkse kerstbrunch op een superchique locatie, waar we met elkaar het jaar uitluiden.”

Samen de puzzel oplossen

Energie krijgt Maartje van het oplossen van de ‘puzzel’ rondom een kind. “Bij complexe problematiek moet je echt uitpluizen hoe je een kind het beste kunt helpen. Dat doe je samen met collega’s uit diverse disciplines, van leerkracht en intern begeleider tot gedragsdeskundige en fysiotherapeut. Heel bijzonder vind ik ook het contact met de ouders. Door in gesprek te gaan, ontdek je meer over de omgeving van het kind. Tegelijk kun je hen meenemen in wat hun kind nodig heeft. En hen helpen in hun eigen proces van acceptatie. Dat vind ik echt heel leuk. Het mooiste is: hoe meer een kind merkt dat we snappen wat hem of haar dwars zit, hoe beter het ‘landt’. Het is heel bijzonder om te zien dat een kind dan ongelooflijk opbloeit.”

Herkennen en erkennen

Iedereen heeft iets anders nodig om een stapje verder te komen, weet Maartje. “Gelijke kansen creëren kan dus alleen maar door verschil te maken. Dat is niet voor niets de missie van VierTaal. Het maakt de samenwerking tussen leerkracht en logopedist zo mooi. Waar de leerkracht vanuit de groep kijkt, kijk ik naar het kind als individu. Zo kunnen we samen geven wat de leerling nodig heeft. De kernwaarde humaniteit sluit hier nauw bij aan. We hebben respect voor iedere leerling en ieder systeem. Dat betekent ook: herkennen en erkennen waarom iets gebeurt. Een voorbeeld. We gaven kinderen al jaren een ganzenbordspel cadeau, om thuis met hun ouders te oefenen met taal. Maar toen we bij een ouderbijeenkomst hetzelfde spel wilden doen, bleken veel ouders helemaal niet te weten hoe je ganzenbord speelt. Geen wonder dat het weinig resultaat opleverde! Herkennen en erkennen dus dat niet ieder kind dezelfde thuissituatie heeft…”

Nauw aan het hart

De begrippen kiezen, maken en delen vormen bij VierTaal een rode draad in het onderwijs. Ook als medewerker krijg je hiervoor de ruimte. Maartje: “Zo heb ik ervoor gekozen om me als logopedist te specialiseren in lezen. Het maken en ontwikkelen zit ‘m in alles wat ik doe. En door kennis te delen met collega’s en met ouders, kunnen we leerlingen nóg beter helpen. Dat zie je bijvoorbeeld in de samenwerking met de leerkracht. Ik leer van mijn collega hoe ik een groep aanstuur. En welke tools ik kan inzetten om alle leerlingen tegelijk te bedienen. Op mijn beurt benoem ik juist het ‘microniveau’ van de individuele leerling. Zo creëren we samen gelijke kansen voor alle kinderen. Dat is zó hard nodig. Daarom liggen het speciaal onderwijs en de kinderen mij nauw aan het hart. Daarom werk ik bij VierTaal.”

'We zijn een kleine organisatie met korte lijntjes. Samen werken we elke dag heel hard aan nog beter onderwijs.'

Samen maken we VierTaal

Met haar collega voor de klas spreekt Maartje elke ochtend de dag door. Daarna haalt zij de kinderen individueel of in kleine groepjes uit de klas om te werken aan hun logopedische doelen. “Het uitgangspunt is altijd: wat kan een kind? Wat wil het leren? Om half 3 rijden de busjes voor en gaan de kinderen weer naar huis. Dan is er tijd voor evaluatie en overleg; met collega’s, collega-logopedisten en soms multidisciplinair. En we maken plannen voor morgen. Zo werken we elke dag keihard aan gelijke kansen. Hoe verschillend de kinderen en hun achtergronden ook zijn.” Zoals alle kinderen anders zijn, zo geldt dat natuurlijk ook voor de medewerkers van VierTaal. “Ik ben maar één mens met mijn gedachten en visie”, zegt Maartje. “Een collega kan andere ideeën hebben. Maar we dragen een gezamenlijke waarde uit. Samen maken we VierTaal.”

Deel deze pagina